R.I.P. Laukkosken luontopolku

Laukkosken luontopolulla 8.7.2000

Laukkoskelaiset ry:n kylätoimikunta ilmoitti taannoin luontopolun lopettamisesta. Yleisesti? on varmaan ajateltu luontopolun kuuluvan itsestään selvyytenä Laukkosken kylän kivijalkoihin, siellähän se odottaa kävijöitä valmiina ja hoidettuna. Hoidettuna? Polulla on kulumia runsaasta käytöstä, viitat ja opasteet lahoavat. Jo jonkun aikaa on saattanut aistia polun ja sen käyttäjien tuottamista vaikeuksista. Astia täyttyi yli viimeistään koronakevään 2020 kävijäruuhkasta.
Se ei mahtunut kylään. Kylätoimikunta oli valmistelemassa kunnostustoimia, kun ilmeni, että polun väki ei enää haluakkaan polkua. Polku päätettiin lopettaa.
Luontopolun puuhamiehinä ja -naisina olivat Salosen perhe ystävineen (mm. alueen maanomistajat ja lähiasukkaat). Laukkoskella on joskus nimetty kylähulluja. Se on kiittävä nimitys ansiokkaasta toiminnasta. Luontopolkupuuhaajia ei tietääkseni ole nimetty, vaikka homma täyttää kirkkaasti ”hullun” tunnusmerkit. Sitä se on luovuuden, viitseliäisyyden, yhteisyyden ja keston arvioilla.

Jukka Salonen kertoo 16.8.2021:
Isä Kauko sen joskus 60-luvulla viitoitti ensimmäisen kerran maastoon. Löytyi vanha lehtileike, jossa Laukkosken nuorisoseura tai sen johtokunta sitä oli kunnostamassa. Yhden talkoon yhteydessä reittiä muutettiin Leiramojen pyynnöstä niin ettei se enää kulje heidän maillaan. Laukkosken kylätoimikunta toimi epävirallisena aina joskus 1990-luvun alusta. Silloin polun vastuut siirtyivät Laukkoskelaisille. Yhdistyksen perustamistarve (=virallistamistarve -> ry) liittyi taas pilottikyläprojektin raha-asioiden hoitoon.
1995-2000 päästiin mukaan Uudenmaan pilottikyläprojektiin (taisi olla Erkki Pesosen ansiota). Muut kylät olivat Laukkosken lisäksi Bromarv (Tammisaari), Haavisto (Karkkila), Lapinkylä (Kirkkonummi) ja Kytäjä (Hyvinkää).
Kunnalta ja EU:lta saatiin rahoitus mm. luontopolun kunnostukseen, esitteiden tekoon ja painatukseen sekä opastaulujen tekoon. Esitteen, opastaulun, ja vähän isomman Laukkosken kulttuurireitin tekstit ovat Seppo Aallon käsialaa. Eli noilta Pornaisten historiankirjoituksen ajoilta.
V. 2000 saatiin tuosta rahoituksesta järjestettyä Mäntsälän kansalaisopiston pitämä paikallisopaskurssi (mukana myös Mäntsälän kartano-oppaat). Tännekin saatiin kymmenkunta Suomen Opasliiton auditoimaa Pornaisten paikallisopasta. Niitä taitaa olla vielä Mäntsälässä jokunen toiminnassa eli merkki voimassa. Täällä ei ole.
Ensimmäiset vuodet pidettiin luontopolulla kesän aikana lehteen ilmoitetut opastukset, muistaakseni ke ja su, sittemmin vain su ja viime vuosina (5 v. sitten?) syksyn päättäjäisopastus.
Talkoita on harvakseltaan pidetty. 10 v. sitten(?) oltiin Ruotsalaisen Kallen ja joidenkin muiden kanssa laittamassa kosken alapuolinen silta paikoilleen.
Mitähän vielä…

Päivi Salonen kirjoitti 1.4.2020 (face):
Laukkosken luontopolku on jo 50 vuotias, se on suomen vanhimpia ellei jopa vanhin luontopolku.70- luvulla se perustettiin kyläläisen toimesta. Polku kulkee kokonaisuudessaan yksityisten maanomistajien mailla. Reitti kulkee vaihtelevassa maastossa ja sen pituus on n.3 km. Kokonaisnousua on 60 metriä näköalapaikalle Kyrönmäelle, sieltä näkyy yksi Laukkosken järvistä Kotojärvi. Matkan varrella on runsaasti erilaisia nähtävyyksiä, niistä voit lukea paikan päällä opastetauluista. Vuosittain luontopolkuun tutustuu yli tuhat kävijää. Näköalapaikalla olevassa postilaatikossa on vieraskirja, kirjoitathan nimesi siihen.

=== Aprillipäivän viihdettä:
Eero Lehto kirjoitti 1.4.2020 (face):
NÄKÖALATORNI KESÄN 2020 AIKANA LUONTOPOLULLE

Suomen vanhimpiin luontopolkuihin kuuluvan Laukkosken luontopolun maisemiin rakennetaan näköalatorni. Luontopolun 50 vuotis juhlavuoden kunniaksi polun korkeimmalle kalliolle, – Kyrönmäelle kesän 2020 aikana tulee näköalapaikka retkeilijöiden käyttöön.
Näköalatorni on puurakenteinen, korkeudeltaan 40 metriä ja josta avautuu näkymät Laukkosken kylän jokaiselle järvelle Kotojärvelle, Ruokjärvelle, Valkjärvelle sekä Niinijärvelle, – Kaaklampi jää Nyygränkalloin taakse eikä tornista ole näkymää tänne.
Näköalatorni rahoitetaan Laukkosken Kylän Yhteisten Alueiden Osakaskunnan maakaupoilla saamasta pääomasta. Näköalatornin kokonaiskustannnukset ovat 60.000€ sisältäen materiaalin ja työn.
Rakennustyö tullaan suorittamaan yhdessä Puolustusvoimien pioneerien kanssa, kuten v. 1997 rakennettu Waltarin Siltakin.
(Kirjoitukseen sisältyi myös havainnekuva tornista).
Laukkoskelaiset saivat alkusykäyksen näköalatornin rakentamiseksi, – kuultuaan että Luontopolun vieressä asunut Regina Linnanheimo (1915-1995) oli jo aikoinaan lausunut ääneen, ”Kyrönkallion tornin” tarpeesta.
Laukkoskelaiset jäävät innolla odottamaan tulevaa kesää.
===

Kylätoimikunnan selvityksen mukaan luontopolun alueesta on tehty Hämeen-Uudenmaan metsäkeskuksen kanssa sopimus erityisen elinympäristön sääsämiseksi ajalle 1.7.1999-2029, metsänhoidollisia toimenpiteitä ei saa tehdä.

Mitähän vielä …

Laukkosken luontopolku on ollut harvoja helmiä Pornaisten kartalla.
Polun rakentamisessa ja ylläpitämisessä on tehty jo parin sukupolven ajan työtä.
Mukana on ollut vaikuttajia ja taitajia mm. Erkki Pesonen ja Seppo Aalto. Aallon esite on hyvä!
— On sääli, jos tehty työ jää hukkaan.
— Alueen luonto- ja historia-arvot ovat merkittäviä.
Onko LUONTOPOLKU polku status tärkeä, toimisiko KOTISEUTUPOLKU tai -PUISTO, jolle tutkijat, koululaiset yms. olisivat tervetulleita.
Kunnan arvostusta ja toimia tarvitaan!!!

Toisaalta
Kun joku on jotain aloittanut, saa hän kai sen halutessaan myös lopettaa.

2.9.2021

Kunnan taholta ei ilmeisesti ole odotettavissa toimia. Kunta/vapaa-aikatoimi kehittelee Kivisniemeen virkistysalueen tapaista, yhteistyötä mahdollisesti Uudenmaan virkistysalueyhdistys Uuvi’n kanssa.

t PR